Hulp op maat nodig? Vraag een gratis offerte aan
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Hoe bedrukking op textiel verwijderen

Tips en tricks

Het kan gebeuren dat je een kledingstuk hebt met een bedrukking die je niet langer mooi vindt, of misschien heb je per ongeluk een vlek gemaakt die je wilt verwijderen. In beide gevallen is het verwijderen van bedrukking op textiel mogelijk, maar het vereist wel de juiste technieken en materialen. In deze blog bespreken we verschillende methoden om bedrukking op textiel te verwijderen, samen met handige tips en tricks.
 1. Hittepersmethode
  Een van de meest effectieve methoden om bedrukking van textiel te verwijderen is de hittepersmethode. Dit werkt het beste bij bedrukkingen die zijn aangebracht met behulp van warmteoverdrachtstechnieken, zoals bijvoorbeeld bij vinyl- of transferdruk.

  Stappen

  • Plaats een vel bakpapier over de bedrukking
  • Verwarm een strijkijzer op de hoogste stand (zonder stoom)
  • Druk het strijkijzer stevig op de bedrukking en beweeg het gedurende 10-15 seconden over het hele gebied
  • Verwijder het strijkijzer en het bakpapier en laat het textiel afkoelen
  • Pel voorzichtig de bedrukking van het textiel
 2. Chemische oplosmiddelen
  Voor bedrukkingen die zijn aangebracht met behulp van inkt, zoals bij zeefdruk of sublimatie, kunnen chemische oplosmiddelen effectief zijn. Let wel op dat deze methoden de stof kunnen beschadigen, dus test altijd eerst op een klein, onopvallend stukje textiel.

  Stappen

  • Breng een kleine hoeveelheid van het oplosmiddel aan op een schone doek
  • Dep voorzichtig op de bedrukking, vermijd wrijven om te voorkomen dat de inkt zich verspreidt
  • Laat het oplosmiddel enkele minuten inwerken
  • Gebruik een schone doek om de bedrukking voorzichtig weg te vegen
  • Herhaal indien nodig totdat de bedrukking volledig is verwijderd
 3. Schuur- en schraaptechnieken
  Voor bedrukkingen die niet reageren op hitte of chemische oplosmiddelen, kunnen schuur- en schraaptechnieken worden toegepast. Deze methoden vereisen echter wat meer geduld en kunnen de stof beschadigen als ze niet voorzichtig worden uitgevoerd.

  Stappen

  • Gebruik een fijn schuurpapier of een schuur-pad om voorzichtig over de bedrukking te schuren
  • Werk in kleine, cirkelvormige bewegingen en controleer regelmatig het resultaat
  • Als de bedrukking begint te vervagen, gebruik dan een schraapinstrument, zoals een bot mes of een nagelvijl, om de resterende inkt weg te schrapen
  • Ga door tot de bedrukking volledig is verwijderd
 4. Professionele hulp
  Als alle bovenstaande methoden falen of als je niet het risico wilt lopen om de stof te beschadigen, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Textieldrukkerijen en stomerijen beschikken over gespecialiseerde apparatuur en expertise om bedrukking op textiel veilig en effectief te verwijderen.

 

Tot slot: test altijd eerst!

Ongeacht welke methode je kiest, het is altijd belangrijk om eerst een kleine test uit te voeren op een onopvallend stukje textiel om te zien hoe de stof reageert. En onthoud: geduld en voorzichtigheid zijn essentieel bij het verwijderen van bedrukking op textiel.
 

Op zoek naar hulp?

Heb je hulp nodig bij het verwijderen van bedrukking op textiel of heb je andere vragen over textielbedrukking? Neem dan gerust contact met ons op! Ons team van experts staat klaar om je te helpen met al je textiel gerelateerde vragen en behoeften.
Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen helpen!